07 شهریور 1400 - 10:46 شناسه خبر: 16597 نسخه چاپی

ارزش ۳۱۸ میلیارد دلاری بازار جهانی چای تا ۲۰۲۵

سکوی نهم تولید چای ۲۰۲۰ از آن ایران است

 سکوی نهم تولید چای ۲۰۲۰ از آن ایران است ارزش ۳۱۸ میلیارد دلاری بازار جهانی چای تا ۲۰۲۵
چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در سراسر جهان است که عمدتا در آسیا و آفریقا کشت می شود اگرچه امروزه در بیش از ۶۰ کشور به صورت تجاری تولید می شود.

به گزارش «پایگاه خبری کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران» به نقل از بازار، به طوری که بر اساس گزارشات منتشر شده در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ کشور چین با تولید ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن در صدر لیست تولید کنندگان برتر چای در جهان قرار گرفته است. در واقع این میزان تولید چای حدود ۴۰ درصد از چای جهان را تشکیل می دهد.

هند با تولید ۹۰۰ هزار تن چای جایگاه دوم تولید کنندگان برتر این محصول را به خود اختصاص داد
از سوی دیگر بر اساس گزارشات منتشر شده کشور هند نیز سالانه ۹۰۰ هزار تن چای تولید می کند و به این ترتیب در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱در جایگاه دوم برترین تولید کنندگان چای جهان قرار گرفته است. این در حالی است که هند بیش از ۱۰۰ سال بیشترین چای را در جهان تولید می کرد.گزارشات منتشر شده همچنین نشان می دهد که در مدت نامبرده کشور کنیا نیز با تولید ۳۰۵ هزار تن چای جایگاه سوم دنیا را به خود اختصاص داده است. علاوه بر این کشور سریلانکا نیز با تولید سالانه ۳۰۰ هزار تن چای چهارمین تولید کننده برتر این محصول در جهان است.

ترکیه؛ پنجمین تولید کننده چای جهان| جایگاه نهم ایران در تولید چای در ۲۰۲۰
کشور ترکیه نیز پنجمین تولید کننده چای در جهان است به طوری که در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ حدود ۱۷۵ هزار تن چای تولید کرده است. همچنین جایگاه ششم تولید چای جهانی نیز در مدت نامبرده به کشور اندونزی با ۱۵۷ هزار تن تعلق گرفته است.از سوی دیگر ویتنام با تولید ۱۱۷ هزار تن چای در این سال هفتمین تولید کننده برتر چای در کشور محسوب می شود. نکته جالب توجه در خصوص ویتنام اینکه در بخش هایی از این کشور، انواع مختلفی از برگ های چای از جمله سبز، سیاه و سفید و همچنین برخی چای های خاص با طعم گل از جمله چای نیلوفر آبی را پرورش می دهند.

گفتنی است بر اساس داده های منتشر شده هشتمین کشور برتر تولید کننده چای نیز در سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱ یک کشور آسیایی بوده است. در واقع کشور ژاپن با تولید ۸۹ هزار تن چای در این سال در جایگاه هشتم قرار گرفته است.این گزارشات منتشر شده همچنین حاکی از این است که کشور ایران نیز با تولید ۸۴ هزار تن چای در مدت نامبرده نهمین کشور برتر تولید کننده چای در جهان بوده است این در حالی است که اولین کارخانه مدرن چای در این کشور در سال ۱۹۳۴ (۱۳۱۳) تأسیس شده است.در این گزارش آمده است که کشور آرژانتین نیز با تولید سالانه ۷۰ هزار تن در جایگاه دهم تولید کنندگان چای در جهان جای دارد. گفتنی است آنها در درجه اول انواع چای سیاه با منشاء هندی تولید می کنند.

ارزش ۲۰۰ میلیارد دلاری بازار جهانی چای در ۲۰۲۰
در بخش دیگری از این گزارش به ارزش جهانی چای پرداخته شده است که بر اساس اطلاعات منتشر شده بازار جهانی چای در سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۲۰۰ میلیارد دلار ارزش داشت و پیش بینی می شود تا سال ۲۰۲۵ به بیش از ۳۱۸ میلیارد دلار برسد. این در شرایطی است که کارشناسان پیش بینی کرده اند که تا سال ۲۰۲۵، ۵۲ درصد از هزینه ها و ۵ درصد از حجم مصرف در بخش چای به مصرف خارج از خانه یعنی در کافه ها و رستوارن ها مربوط خواهد بود.

تولید ۶ میلیون تن چای در ۲۰۱۹| ایران؛ نهمین وارد کننده چای در ۲۰۱۹
گزارشات منتشر شده همچنین نشان می دهد که در سال زراعی ۲۰۱۹-۲۰۲۰ تولید جهانی چای تقریباً ۶.۱ میلیون تن چای بوده و کشورهای «اندونزی، هند، چین، سریلانکا و کنیا» به عنوان بزرگترین کشورهای صادر کننده چای در جهان قرار داشته اند.همچنین گزارشات منتشر شده از سوی سازمان فائو نشان می دهد که در سال ۲۰۱۹-۲۰۲۰ به ترتیب کشورهای «چین، هند، کنیا، سریلانکا، ویتنام، ترکیه، اندونزی، میانمار، ایران و بنگلاش» ۱۰ تولید کننده برتر چای در جهان از نظر ارزش و همچنین از نظر حجم تولید بوده اند. بر این اساس تولید چای ایران در مدت نامبرده ۹۰ هزار تن بوده است.

از سوی دیگر به گفته این سازمان در سال ۲۰۱۹-۲۰۲۰ کشورهای «پاکستان، روسیه، انگلیس، ایالات متحده آمریکا، مصر، مراکش، ایران، امارات، آلمان چین» ۱۰ کشور اول وارد کننده چای از نظر حجم واردات بوده اند. در حالی که از نظر ارزش ترتیب این کشورهای وارد کننده به گونه دیگری بوده و کشورهای «پاکستان، آمریکا، روسیه، انگلیس، ایران، هند، عربستان، مراکش، آلمان و امارات» در جایگاه اول تا دهم وارد کنندگان چای دنیا قرار داشته اند.

آمار واردات و صادرات انواع چای سبز در چهار ماهه  نخست ۱۴۰۰
اطلاعات منتشر شده از سوی سازمان گمرک ایران نیز بیانگر این است که در چهار ماهه نخست سال جاری ۲۴ تن انواع چای سبز (تخمیر نشده) به ارزش بالغ بر ۷۳ هزار دلار از کشور ویتنام به ایران واردات صورت گرفته است. از سوی دیگر این داده ها نشان می دهد که در همین مدت نامبرده ۸۵ تن انواع چای سبز نیز به ارزشی بالغ بر ۳۱۲ هزار دلار از کشور چین وارد کشور شده است.آمار منتشر شده سازمان گمرک همچنین نشان می دهد که در چهار ماهه سال ۱۴۰۰ کشور ایران بالغ بر ۲۹ تن انواع چای سبز به ارزش بالغ بر ۵۱ هزار دلار به کشور افغانستان صادر کرده است. علاوه بر این بر طبق این آمار، در مدت نامبرده یک تن چای سبز به ارزش حدود ۲هزار دلار به کشور قزاقستان صادر شده است.گفتنی است  صاحب برند معروفی که بازارهای ایران را قبضه کرده ملیتی افغانستانی داردو معمولا  سهم واردات چای از افغانستان  به شکل قانونی و غیر قانونی  به مراتب بیشتر از  صادرات ما است.